Nutrientii care ne mentin sanatosi

Buna din nou, am inceput sa citesc o carte foarte interesanta despre sistemul imunitar, mai exact despre importanta alimentatiei in mentinerea si imbunatatirea imunitatii. M-am gandit sa scriu cateva idei din carte pentru ca mi se par foarte bune si necesare in conditiile actualei pandemii. Este important in aceasta perioada sa ne protejam si sa avem o alimentatie cat mai sanatoasa.

Hai să vedem care sunt vitaminele şi mineralele esenţiale pentru mentinerea imunităţii.
Vitamina A
Aceasta este cunoscută drept vitamina creşterii, deoarece este necesară în producerea hormonului de creştere, care, la răndul său, este responsabil nu numai de dezvoltarea, ci şi de mentinerea activităţii timusului şi, prin urmare, de un sistem imunitar puternic. Celulele T se epuizează dacă hormonul de creştere este prezent într-o cantitate redusă, pe măsură ce timusul se micsorează, devenind mai puţin activ şi mai putin eficient în ceea ce priveşte maturizarea celulelor T, celulele B fiind şi ele afectate negativ.
Vitamina A are importanta antivirală, mai ales pentru ca includerea ei in peretii celulelor le face mai puternice si mai rezistente la atacurile virale.  Secretiile corpului precum transpiraţia, lacrimile şi saliva, precum şi celulele sistemului imunitar au nevoie de vitamina A pentru a produce lizozima o enzimă antibacteriană protectoare.

Care sunt cele mai bune alimente ce contin vitamina A (retinol, betacaroten)?

Alimentele enumerate mai jos conţin cel mai mult betacaroten pe calorie. Cifrele dintre paranteze reprezintă cantitatea echivalentă de retinol sau de betacaroten la 100 de grame, adică, cu aproximaţie, echivalentul pentru o porţie.

  1. Morcovi 28125 UI
  2. Cartofi dulci 17055 UI
  3. Dovlecel 7000 UI
  4. Caise uscate 7240 UI
  5. Macris 4700 UI
  6. Mango 3894 UI
  7. Pepene galben 3224 UI
  8. Varza 3000 UI
  9. Caise proaspete 2612 UI
  10. Dovleac 1600 UI

Ai carenta de vitamina A?

Primele semne ale carentei de vitamina A se maifestă la nivelul pielii: piele uscată, exfoliată, mătreaţă şi acnee. Infectiile, cistitele sau diareea frecventă reprezintă alte indicii. Printre simptome se mai numără ulceraţiile bucale frecvente şi văzul slab pe timp de noapte. In carenţele mai pronunţate de vitamina A, ritmul de creştere al copiilor incetineşte, iar ochii devin uscati şi iritati.

Complexul de vitamine B

Această familie de nutrienţi esenţiali este importanta pentru toate celulele din corpul nostru, inclusiv pentru cele apartinand sistemului imunitar. Acidul folic şi piridoxina (B6) au un puternic efect asupra funcţiei  imunitare. Acidul folic este esenţial pentru femeile insărcinate si pentru dezvoltarea şi maturizarea organelor fătului. S-a descoperit ca timusul unui copil este mai mare, iar sistemul lui mai puternic dacă mama a avut parte de o cantitate adecvată de acid folic, de colină, de vitamina B12 şi de metionină. In timpul sarcinii, acidul folic este necesar şi pentru diviziunea celulară şi, prin urmare, este important în procesul de vindecare.

Care sunt cele mai bune alimente ce contin vitaminele din complexul B?

Principalele surse vegetale de vitamine din complexul B  sunt drojdia, melasa neagră şi cerealele integrale, mai ales germenii de grausi taratele de orez.

B1 gasim in: sparanghel, ciuperci, mazăre, fasole, măcriş, salată verde ardei;

B2 gasim in: broccoli, germeni de grâu, sparanghel, ciuperci, macris, varză;

B3 gasim in: grâu integral, dovlecei, sparanghel;

Acid folic gasim in: germeni de grâu, spanac, arahide, seminţe şi boabe incolţite, sparanghel, broccoli;

B5 gasim in: ciuperci, linte, avocado, grâu integral, lucernă, mazăre, roşii;

B6 gasim in: fasole roşie, conopidă, varză de Bruxelles, seminţe şi nuci;

B12 nu gasim in vegetale, gasim in: Stridii, sardine, ton, carne, ouă, produse lactate;

Biotină gasim in: migdale, conopidă, porumb;

Există foarte multe împrejurări în care avem nevoie de mai multe vitamine din complexul B. Din moment ce bacteriile din tractul digestiv produc anumite vitamine din complexul B, trebuie să beneficiem de un aport mai mare după un tratament cu antibiotice, care distrug multe dintre aceste bacterii benefice. Orice persoană extrem de stresată sau care consumă foarte mult zahăr, alcool sau alimente rafinate se privează de vitaminele din complexul B. Totusi, ai grijă dacă vrei să iei un supliment si ştii că suferi de o infecţie bacteriană, deoarece şi bacteriile au nevoie de vitamine din complexul B.
Informatiile pe care vi le-am prezentat nu imi apartin, le-am preluat din cartea scrisa de Jennifer Meek, imunolog si Patrick Holford, doctor in nutritie, numita “Boost your immune system”, sper sa va fie de folos si sa ne ajute sa ne mentinem sanatosi.