Vitamina C – cele mai importante informatii

S-ar putea scrie o carte întreagă despre vitamina C şi despre efectele ei asupra sistemului imunitar. Studiile spun că o cantitate mai mare de vitamina C înseamnă o funcţie imunitară mai bună.

Sa vedem câteva dintre rolurile sale cheie în imunitate:

• Vitamina C are un puternic efect antiviral. Numeroase virusuri, cum sunt cel al gripei şi al banalei răceli, nu ajung neapărat în fluxul sangvin; mai curând, se răspândesc în mucusul membranelor tractului respirator. În consecinţă, are loc o stimulare foarte redusă a anticorpilor, iar rolul de apărare cade pe umerii celulelor T. Vitamina C s-a dovedit eficientă împotriva tuturor virusurilor testate până în momentul de faţă, de la HIV la banala răceală.

• Producţia de prostaglandine de la nivelul trombocitelor este stimulată de vitamina C, accentuând, la rândul său, producţia de celule T.

• Vitamina C este necesară unui tip special de diviziune celulară, care generează o crestere rapidă a numărului de limfocite B şi T. Virusul gripal actionează prin atenuarea ritmului acestui tip de diviziune celulară. Celulele infectate produc mai mult interferon atunci când beneficiază de o cantitate suficientă de vitamina C. De asemenea, vitamina C blochează sinteza proteinelor virale, care sunt esentiale multiplicări celulelor infectate.

Vitamina C ajută celulele fagocite să-şi indeplinească functia de curăţare a organismului. Acestea nu pot funcţiona decât în cazul în care contin minimum 20 micrograme de vitamina C la fiecare 100 de milioane de celule.

• Pe lângă faptul că stimulează factorii antibacterieni naturali din corp, vitamina C imbunătăţeşte şi efectul antibioticelor. 

Unii cercetători sunt de părere că oamenii obişnuiau să producă acid ascorbic (Vitamina C) în cantităţi suficiente, dar că şi-au pierdut accastă abilitate; la început, mutaţia nu a constituit 0 ameninţare majoră, deoarece alimentaţia noastră conţinea foarte multă vitamina C, insă, în prezent, conservanţii şi procesarea alimentelor ne privează de vitamina C şi consumăm mai puţine fructe proaspete decât strămoşii noştri.  

Care sunt cele mai bune alimente ce contin vitamina C?

Alimentele enumerate mai jos conţin cea mai mare cantitate de vitamina C per calorie. Cifrele dintre paranteze reprezintă cantitatea de vitamina C la 100 g de produs.

Ardei (100 mg)

Broccoli (110 mg)

Căpsuni (60 mg)

Grepfrut (40 mg)

Conopidă (60 mg)

Lamaie (80 mg)

Kiwi (85 mg)

Măcriş (60 mg)

Lămăie verde (limetă) (29 mg)

Mango (28 mg)

Mandarină (31 mg)

Papaya (62 mg)

Mazăre (25 mg)

Portocale (50mg)

Pepene galben (25 mg)

Varza (60 mg)

Rosie (60 mg)

Varză de Bruxelles (62 mg) 

Recomandarea mea ar fi sa le consumati crude, mai putin cruciferele si mazarea. Puteti face salate, garnituri sau gustari intre mese. Cred ca o persoana sanatoasa nu are nevoie de suplimente de vitamina C daca are in alimentatie zilnic aceste fructe si legume. Bineinteles in conditii patologice, unde este recomandata suplimentarea cu Vitamina C se va face conform recomandarii medicului alaturi de o alimentatie echilibrata.

Doza zilnica recomandata de Vitamina C pentru o persoana sanatoasa este de 90 mg pentru un barbat si 75 mg pentru o femeie.