The dirty dozen list

Buna din nou! O sa incep aceasta postare prin va spune ca am pastrat titlul in limba engleza pentru ca mi s-a parut mai expresiv decat in limba romana. Imi asum acest mic moft.

Sa va explic ce este aceasta “dirty dozen list” pentru cei care nu stiti. Este lista care se emite in fiecare an de catre EWG (Environmental Working Group) legat de cantitatea de pesticide si agenti chimici in general, pe care o gasim in fructele si legumele cumparate. Lista aceasta nu este facuta pentru a reduce consumul acelor fructe si legume care contin o cantitate mai mare de pesticide, ci de a sesiza si a responsabiliza populatia, ca este foarte important sa ne informam in momentul in care cumparam legume si fructe din aceasta categorie, cat de stropite au fost.

Daca nu avem posibilitatea sa aflam niste informatii exacte ar trebui sa facem un efort si sa preferam produsele biologice, macar cele din capul listei cu fructe si legume stropite. De ce este atat de importanta aceasta lista? Simplu: deoarece daca ingeram produse care contin o cantitate mare de pesticide o perioada indelungata creste riscul de aparitie diverselor afectiuni digestive, alergii, si creste riscul de afectiuni maligne.  In cartile de specialitate mai ales in cele oncologice pe care le studiez eu, un factor de risc enumerat in etiologia bolilor maligne, este expunerea prelungita la pesticide. Din acest motiv am ales sa scriu despre aceste produse si sa va impartasesc cu voi cateva dintre experientele mele. Am avut cativa pacienti la spitalul unde lucrez care au lucrat in mediul agricol cu expunere la pesticide si au dezvoltat boala hematologica maligna. In momentul in care m-am confruntat cu acele cazuri in mintea mea s-a nascut o dilema: daca omul acesta a dezvoltat o boala oncologica cauzata poate si de expunerea la substante chimice, ce se intampla daca consumi zilnic o cantitate mica din acele substante? Astfel am inceput sa studiez mai mult pe aceasta tema. Vreau sa va prezint mai jos lista din 2020 cu alimentele care contin cea mai mare cantitate de pesticide.

The dirty dozen list

  1. Capsune
  2. Spanac
  3. Varza Kale
  4. Nectarine
  5. Struguri
  6. Piersici
  7. Cirese
  8. Rosii
  9. Cartofi
  10. Grau
  11. Porumb 
  12. Pere

Vreau sa precizez un lucru foarte important: aceasta lista este internationala, nu este specifica Romaniei (dar este usor adaptata pentru Romania), poate sa fie usor influentata daca fructele si legumele sunt achzitionate de la piata (producator local). Insa este important sa avem in minte aceasta lista, deoarece majoritatea dintre noi cumparam in cea mai mare parte a timpului produse de la supermarket care sunt din import.

In cealalta parte a balantei se afla lista cu alimentele cele mai “curate”, dupa ce le cititi o sa va explicati la multe dintre ele si de ce sunt asa “curate” (majoritatea dintre ele au coaja care se inlatura).

The Clean list

  1. Avocado
  2. Ananas
  3. Ceapa
  4. Papaya
  5. Mazare
  6. Vinete
  7. Sparanghel
  8. Conopida
  9. Pepene galben
  10. Pepene rosu
  11. Broccoli
  12. Ciuperci
  13. Varza
  14. Kiwi

Nu as vrea sa fiu gresit inteleasa prin aceasta postare, in sensul de a nu mai consuma aceste produse, care sunt sanatoase si pline de vitamine, insa va recomand sa va interesati de provenienta lor si, cand nu aveti suficiente raspunsuri, sa alegeti produse biologice, sau, daca aveti posibiliatea sa le cultivati voi, cred ca e cea mai sigura solutie. Deoarece este perioada strugurilor, ca o continuare la postarea anterioara, cand cumparati struguri de la piata cereti informatii despre procesul de stropire, cat de mult au fost stropiti, cat de des, eu am intalnit destul de multi oameni sinceri la piata care mi-au dat detalii despre procesul de stropire. Va doresc sa fiti sanatosi si sa pretuiti sanatatea, este un dar de la Dumnezeu.