- 104 kilocalorii
- 1.09 g de proteina
- 0.24 g grasimi
- 27.33 g carbohidrati din care 23.37 g sunt zaharuri
- 1.4 g de fibra
- 288 mg de potasiu
- 15 miligrame(mg) calciu
- 0.54 mg fier
- 11 mg magneziu
- 30 mg fosfor
- 3 mg sodiu
- 0.11 mg zinc
- 4.8 mg vitamina C
- 22 micrograme(mcg) de vitamina K
- 3 mcg de acid folic
Strugurii de asemenea contin vitamine din complexul B, vitamina A si multa apa, sunt extrem de bogati in antioxidanti cum ar fi luteina si zeaxantina. Invelisul strugurilor negrii si ai celor rosii inchis contin resveratrol, un antioxidant polifenolic cu rol protector dovedit impotriva stesului oxidativ, are proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Strugurii sunt de asemenea bogati in flavonoide cum sunt: miricetina si quercitina, cu efect protectiv impotriva radicalilor liberi.
Strugurii se gasesc pe piata tot timpul anului, insa in perioada aceasta se gasesc cele mai multe soiuri, mai ales la noi in tara si sunt foarte gustosi. Trebuie sa ii spalati bine inainte sa ii consumati, pentru ca in general sunt stropiti destul de mult.
Idei cum sa îi consumati:
- puteti sa taiati boabele in jumatate si sa le puneti intr-o salata
- se pot congela boabele si sa le consumati ca o gustare rece in zilele calduroase
- se poate face si suc, bine stiutul must, insa va recomand sa aveti grija la cantitate deoarece strugurii contin destul de mult zahar si in general orice suc de fructe este consumat mai mult decat recomandat. Daca vreti sa beti suc, faceti suc din 150 g struguri (50-60 ml must) si consumati doar atat. De multe ori avem tendinta sa consumam mult dintr-un prosus doar pentru ca este sanatos. Recomandarea specialistilor in nutritie si alimentatie sanatosa este sa consumam cu moderatie chiar si din alimentele sanatoase, pentru ca orice exces strica.
Cea mai buna metoda de ai consuma, este pur si simplu ca o gustare, recomandat este o portie de 150 g, au rol hidratant dar va dau energie si multi nutrienti. Sa aveti pofta!