Buna din nou! In postarea de astăzi vreau sa va povestesc puțin din experiența mea de vegetarian și consumator de dulciuri sănătoase. Pentru cei care ați adoptat acest stil de viața, vreau sa va povestesc câte ceva din experiența mea de vegetarian, care este in jur de 15 ani. Când am decis sa nu mai mănânc carne, nu a fost o decizie bazată pe statistici medicale, pe recomandări avizate, ci a fost o mila puternic manifestata fata de orice animal care ajungea la mine in farfurie. Deoarece a fost destul de radicala aceasta decizie, înlocuirea cărnii nu a fost extrem de corect făcută. Eu in perioada liceului nu eram adepta consumului leguminoaselor și nici a verdețurilor, motiv pentru care am înlocuit carnea in mare parte cu alimente nesănătoase (dulciuri, patiserie, etc.). In primii ani de facultate s-au văzut și rezultatele acestei schimbări prea puțin gândite, și anume anemie feripriva (scădere a hemoglobinei cu volum scăzut al eritrocitelor și o valoare scăzută a sideremiei și feritinei). Am urmat tratament cu fier per os la indicația medicului de familie timp de 3 luni și mi-a fost recomandata vizita la un nutriționist pentru un plan de alimentație. Ceea ce as vrea sa va subliniez din aceasta experiența este ca: este foarte important echilibrul și diversitatea in alimentația vegetariană. Pot sa va spun din experiența mea ca o alimentație vegetariană necesita mai multă implicare și informare comparativ cu alimentația clasica. Trebuie sa consumați zilnic leguminoase (năut, fasole, mazăre, linte), multe legume și fructe.
Un alt aspect despre care vreau sa va vorbesc este despre schimbarea pe care am facut-o acum câțiva ani când am renunțat la produsele rafinate (zahar, faina alba, orez alb). Am mai multe articole pe blog despre acest aspect, atât in privința zaharului, cât și al fainoaselor. Însă ceea ce vreau sa va eu spun este: dacă încercați sa adoptați un stil de viața sănătos este extrem de importat sa fiți atenți la produsele pe care le cumpărați, mai ales la dulciuri. In ultima perioada circula un curent in rândul patiseriilor de a face produse fără zahar sau fără gluten, însă fără a da detalii despre modul in care sunt îndulcite produsele și care sunt ingredientele folosite. Am intrat in polemica fără intenție cu o doamna din domeniul patiseriei strict din acest motiv, o sa va și povestesc. Eu folosesc ca și înlocuitor pentru zaharul rafinat, zaharul de cocos de cel puțin 2 ani. Un detaliu important al acestuia este faptul ca, in orice preparat l-ai pune, schimba culoarea in maroniu. De când incerc sa reduc la cât mai puțin posibil consumul de zahar rafinat am tot căutat cofetarii care sa facă produse fără zahar rafinat pentru acele momente când vrei un tort sau o prăjitura mai sănătoasă. Anul acesta a apărut o doamna la TV care a relatat ca ei fac dulciuri doar cu zahar de cocos și nu folosesc îndulcitori nesănătoși. Am fost super încântată am și comandat de la ei, magia a durat pana când am încercat sa fac și eu acasa niște dulciuri (macarons) in care am adăugat zahar de cocos și a fost un eșec total. M-am gândit ca ținând cont ca nu prea ma descurc in bucatarie sa văd ce spun alții mai avizați. Am început sa caut pe internet sa văd dacă a mai făcut cineva macarons cu zahar de cocos și dacă au ieșit mai bine. Toata lumea care făcuse macarons spunea ca zaharul de cocos nu se poate folosi, inclusivi chefi. In momentul acela am început sa îmi pun mai multe întrebări legate de aceea patiserie. Când i-am întrebat, raspusul a fost unul destul de evaziv, ca folosesc “ingrediente premium”, de parca zaharul rafinat nu poate sa fie premium și totusi rămâne nesănătos. Ulterior când am insistat sa îmi dea detalii despre indulcitorii pe care ii folosesc mi-au răspuns, ce credeți, ca ei folosesc ciocolata alba/neagra belgiana “veritabila”. Când am auzit m-am îngrozit de iresponsabilitatea unora care se promovează făcând preparate sănătoase și de fapt îți vand aceleași produse ca și ceilalți doar ca “ambalate” mai frumos. As fi continuat discuția cu doamna/domnul de la patiserie cu următoarea întrebare: ciocolata aceea alba/neagra cu ce-o fi ea îndulcită, din câte stiu eu și probabil și voi, ciocolata fără zahar (pe lângă ca este foarte amara) nu este 100% fără zahar. Ca sa va faceți o idee ei cumpara ciocolata (eu nu contest ca o fi veritabila și de buna calitate) și bineînțeles ca nu pun zahar ea și ne vand noua cica produse fără zahar. In urma acestei situații am hotărât sa scriu și sa va povestesc despre aceasta situație. Ca sa nu spun ca sunt extrem de promovați de influenceri și diferite emisiuni. Însă din păcate prea multă lume nu își pune întrebări despre produsele promovate de unii și alții. Nu va lăsați duși in eroare de astfel de înșelătorii, dacă vreți sa le oferiți celor dragi voua dulciuri sănătoase fie va informați cât mai amănunțit, însă cea mai sigura metoda este sa le faceți voi. Aveți grija de sănătatea voastră și a familiei voastre, este un dar de neprețuit!