Semintele de chia
- sunt dintr-o planta numita Salvia hispanica
- sunt bogate in grasimi polinesaturate cum ar fi acizi grasi omega-3, fibre, proteine, calciu, fosfor si zinc
Doua linguri de chia contin 140 calorii, 4 grame de proteina, 11 g fibre, 7 g grasime nesaturata. Este cea mai bogata sursa vegetala de acizi grasi omega-3. Semintele de chia sunt o proteina completa, contin toti cei noua aminoacizi pe care corpul nu ii poate produce.
Efectul semintelor de chia asupra sanatatii
Semintele de chia contin multiple elemente care, atunci cand sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate bogată in plante, impiedica dezvoltarea bolilor cronice. Un interes deosebit este acordat continutului ridicat de acid linoleic si alfa linoleic, care s-a observat ca are un efect crescut consumat alaturi de alte alimente bogate in acizi grasi. Fibrele aflate in semintele de chia sunt in principal solubile, aceste fibre ajuta la scaderea colesterolului de tip LDL si la incetinirea digestiei, astfel se echilibreaza nivelul de insulina, ofera rapid senzatia de satietate.
De asemenea 2 linguri de chia consumate pe zi ofera 18% din necesarul zilnic de calciu, un mineral esential in mentinerea sanatatii oaselor. Semintele de chia sunt bogate in antioxidanti, care contribuie in lupta cu radicalii liberi, proveniti din stresul oxidativ.
Cu toate acestea literatura si trialurile pe oameni nu arata un beneficiu specific al semintelor de chia asupra factorilor de risc cardiovasculari, insa relateaza ca impreuna cu un stil de viata sanatos contribuie la preventia bolilor cronice. Este important de precizat acest aspect deoarece, nu este suficienta sa consumam seminte de chia pentru a prevenii bolile cardiovasculare, este necesar un comportament echilibrat care sa includa miscare in fiecare zi, alimentatie sanatoasa si echilibru emotional.
Exista mai multe moduri de pregati semintele de chia, fie sub forma de budinca, ceea ce o va face un preparat dulce, sau tartinabil, ca si preparat sarat.
Cateva curiozitati despre chia sunt:
- Aceasta exista in doua culori: alba si neagra, dar ca si nutrienti nu exista a diferenta intre cele doua.
- Un alt aspect ar fi ca nu este indicat sa le consumam uscate, au fost raportate cazuri de obstructie la nivelul esofagului datorita consumului semintelor uscate
In urmatoarele randuri o sa va recomand doua retete foarte gustoase si usor de pregatit:
Budinca de chia
Mod de preparare:
Intr-un borcan sau bol puneti 50 grame de seminte chia sau mai mult in functie de cate persoane sunteti la masa, adaugati lapte vegetal, de preferat indulcit inainte sa il amestecati cu semintele pentru a omogeniza mai usor compozitia, sau puteti adauga orice piure de fructe sau smoothie. Lapte vegetal puteti adauga intre 200-300 ml, la fel si orice alte preparate lichide. In acesta compozitie puteti adauga fructe taiate, nuci sau ciocolata, trebuie sa il lasati peste noapte, sau cateva ore la frigider. Si gata budinca noastra.
“Icre false din seminte de chia”
Modul de preparare este aproape la fel ca si la budica, doar ca veti pune lapte neindulcit, lasati la frigider cateva ore, ulterior adaugati ceapa rosie tocata marunt si maioneza vegetala (eu o prefer pe cea de la Inedit) si gata. Pofta buna! Este foarte gustos si satios acest preparat, ideal in diete hipocalorice si aperitive reci.
Saptamana viitoare luni seara va astept sa cititi informatii utile despre linte, cum o putem consuma si ce o face atat de importanta in alimentatie, mai ales la vegetarieni. Va astept!