Despre urzici

Consumul a 100 g de urzici ne aduce un aport de:

Nutrienti Valoare
Apa [ml]                                            87.67
Energie [kcal]                                            42
Proteine [g]                                            2.71
Grasimi [g]                                            0.11
Carbohidrati [g]                                            7.49
Fibre [g]                                            6.9
Zaharuri[g]                                            0.25
Calciu, Ca [mg]                                            481
Fier Fe [mg]                                            1.64
Magnesiu, Mg [mg]                                             57
Fosfor, P [mg]                                             71
Potasiu, K [mg]                                             334
Sodiu, Na [mg]                                             4

Cele mai importante beneficii ale urzicilor sunt: ajuta la detoxifiere, stimularea metabolismului bazal, intareste imunitatea, imbunatateste circulatia, reducele efectele neplacute ale menopauzei si ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

Urzicile sunt extrem de eficinte in diminuarea durerilor, a balonarii si a sangerarii abundente in sindromul menstrual.

Se pot folosi crude (in salata), gatite sau infuzie (ceai).

Din remediile bunicii pentru un par stralucitor: clatirea cu infuzia radacinilor de urzica face minuni.

 

Rulada de urzici cu tofu

 Pentru aluat:

  • 250 g faina integrala
  • 14 g drojdie instant bio
  • putin turmeric pentru culoare
  • sare
  • 1 lingurita de zahar brun sau de cocos
  • 120 ml lapte vegetal caldut
  • 50 g ulei de cocos topit

Pentru umplutura:

  • 400 g urziti calite
  • 150 g tofu maruntit
  • Sare si piper

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu drojdia, turmericul, zaharul si sarea si ulterior se adauga laptele caldut. Dupa ce s-a omogenizat aluatul se adauga uleiul de cocos. Se amesteca totul bine si se lasa aluatul sa creasca aproximativ 50 minute.

Se imparte aluatul in doua bucati, dupa care se ia o bucata de aluat, se intinde si se adauga umplutura (de preferat sa fie aproape rece). Se ruleaza si se pune intr-o tava de chec, care a fost tapetata cu ulei de cocos. Se da la cuptor pentru aproximativ 30 minute la o temperatura de 180 grade.