Consumul a 100 g de urzici ne aduce un aport de:
Nutrienti | Valoare |
Apa [ml] | 87.67 |
Energie [kcal] | 42 |
Proteine [g] | 2.71 |
Grasimi [g] | 0.11 |
Carbohidrati [g] | 7.49 |
Fibre [g] | 6.9 |
Zaharuri[g] | 0.25 |
Calciu, Ca [mg] | 481 |
Fier Fe [mg] | 1.64 |
Magnesiu, Mg [mg] | 57 |
Fosfor, P [mg] | 71 |
Potasiu, K [mg] | 334 |
Sodiu, Na [mg] | 4 |
Cele mai importante beneficii ale urzicilor sunt: ajuta la detoxifiere, stimularea metabolismului bazal, intareste imunitatea, imbunatateste circulatia, reducele efectele neplacute ale menopauzei si ajuta la mentinerea sanatatii pielii.
Urzicile sunt extrem de eficinte in diminuarea durerilor, a balonarii si a sangerarii abundente in sindromul menstrual.
Se pot folosi crude (in salata), gatite sau infuzie (ceai).
Din remediile bunicii pentru un par stralucitor: clatirea cu infuzia radacinilor de urzica face minuni.
Rulada de urzici cu tofu
Pentru aluat:
- 250 g faina integrala
- 14 g drojdie instant bio
- putin turmeric pentru culoare
- sare
- 1 lingurita de zahar brun sau de cocos
- 120 ml lapte vegetal caldut
- 50 g ulei de cocos topit
Pentru umplutura:
- 400 g urziti calite
- 150 g tofu maruntit
- Sare si piper
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu drojdia, turmericul, zaharul si sarea si ulterior se adauga laptele caldut. Dupa ce s-a omogenizat aluatul se adauga uleiul de cocos. Se amesteca totul bine si se lasa aluatul sa creasca aproximativ 50 minute.
Se imparte aluatul in doua bucati, dupa care se ia o bucata de aluat, se intinde si se adauga umplutura (de preferat sa fie aproape rece). Se ruleaza si se pune intr-o tava de chec, care a fost tapetata cu ulei de cocos. Se da la cuptor pentru aproximativ 30 minute la o temperatura de 180 grade.