Postul intermitent este un regim alimentar ciclic cu perioade de post, fără alimente sau cu reducerea semnificativă a caloriilor și perioade de alimentare nerestricționată. Este indicat pentru scaderea in greutate si reducerea masei de grasime care este asociat cu boli precum hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat. Dietele hipocalorice prelungite pot duce la modificari fiziologice adaptative restrictiilor calorice, care pe viitor pot sa impiedice pierderea in greutate. Postul intermitent se adreseaza mai ales acestei probleme, impiedicand adaptarea la regim hipocaloric si consumand din rezervele proprii.
Ideea ca postul ar avea beneficii pentru sanatate nu aduce ceva nou, se stie de mult timp acest lucru, insa a castigat teren acest tip de dieta datorita studiilor care s-au facut pe alte vietati cum ar fi bacteriile, viermii, soarecii si maimutele. Cercetarile au observat ca genele care protejeaza ADN de procesul oxidativ sunt activate de post si astfel se reduce productia de agenti toxici.
Un studiu facut de Harvard T.H. Chan School of Public Health publicat in Octombrie 2017, relateaza cateva aspecte. Studiul s-a facut pe viermi C. elegans, care traiesc aproximativ doua saptamani , astfel s-a urmarit imbatranirea celulara in timp real in laborator. Cercetatorii au descoperit ca o dieta restrictiva sensibilizeaza o proteina care gestioneaza energia (AMPK), mentinand statusul mitocondriei intr-o forma mai „tanara”.
Dieta restrictiva si postul intermitent indica o incetinire a imbatranirii celulare. Cercetatorii de la Harvard spun ca acesta este doar inceputul noilor strategii terapeutice care au ca tinta reducerea probabilitatii de a dezvolta boli legate de varsta, odata cu inaintarea in varsta.
Daca va incanta informatiile trebuie sa stiti ca exista mai multe moduri de a face post intermitent, le voi descrie pe scurt pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine.
Primul este postul de 12 h, studiile facute pana acum pe mamifere arata ca un post intre 10-16 ore duce la utilizarea rezervelor de grasime si transformarea lor in energie, eliberand cetone in sange. Acest tip de post este benefic pentru incepatori. Daca va doriti sa postiti, este bine sa incepeti cu 12 h, ulterior sa cresteti la 16 h. Postul de 12 h este destul de usor de tinut, de exemplu mancati seara la ora 19 si pana dimineata la ora 07, nu mai consumati nimic decat apa.
A doua optiune este postul de 16 ore, un studiu facut pe soareci arata ca cei care au mancat intr-un interval de doar 8 h, au fost mai protejeati de obezitate, inflamatie si diabet, comparativ cu ceilalti soareci care au avut acelasi aport de calorii, dar intr-o fereastra mai larga de timp.
A treia optiune este a postul de doua zile pe saptamana (5:2). Studiile arata ca este cel mai benefic. Datorita perioadei prelungite de post, in corp la nivel celular se produce autofagie, insa o autofagie selectiva, cercetatorii o descriu ca o „detoxifiere naturala”. Este indicat ca zilele de post sa fie cu pauza intre ele pentru a nu creea disconfort in activitatile zilnice. In perioadele de post nu se poate consuma nimic cu exceptia ceaiului si a apei. Daca aveti boli cronice sau orice boala, ar trebui inainte de a incepe acest tip de post sa discutati cu medicul dumneavostra, daca starea de sanatate va permite o astfel de dieta. Personal cred ca acest stil de viata, este cel mai sanatos si eficient. Orice dieta care va indeamna la consumul doar a unor anumite tipuri de alimente in general sfarseste prin a reveni la greutatea initiala. Acest regim este de durata si rezultatele se vad in timp. Pe langa avantajele fizice, cred ca sunt si avantaje spirituale, o zi de pauza alimentara ajuta si la un control mai bun asupra mintii noastre, asupra poftelor noastre si poate chiar si la o “detoxifiere spirituala”.