Cafeaua decofeinizata este sanatoasa?

Ei bine, un subiect care pe mine personal m-a framantat destul de mult. Iti place cafeaua, dar fara efectele neplacute cauzate de cofeina ( agitatie, insomnie, dureri de cap, iritabilitate si lista poate continua, daca doriti sa cititi mai multe, gasiti aici un articol despre asta

??https://medlineplus.gov/caffeine.html ).

Parerea mea personala este ca, nu e bine sa consumam alimente care ne supra stimuleaza sistemul nervos. Traim intr-o societate care ne bombardeaza zilnic cu stimulente, ca sa nu zic ca ne exploateaza continuu sistemul nervos central, suntem intr-o agitatie permanenta, fara prea multa liniste si relaxare. Nu cred ca mai avem nevoie de substante care sa ne accentueze nelinistea si stresul. Eu pot sa va spun ca pe perioada sarcinii nu am consumat deloc cafea si a fost foarte bine, m-am simtit mult mai linistita. Se vorbeste mult despre antioxidantii din cafea si efectele lor benefice, insa nimic despre efectele secundare neplacute ale cafelei, cum este de exemplu, dependenta. Sunt multe alte alimente care contin antioxidanti muuult mai grozavi si fara nici un efect secundar neplacut.

Bun, sa ne intoarcem la intrebarea noastra, este cafeaua decofeinizata nesanatoasa?

Raspunsul scurt este, poate fi.
Trebuie sa analizam cum a fost produsa cafeaua, daca procesul de decofeinizare este unul chimic, atunci este nesanatoasa.
Am citit un articol scris de doctorul William Li presedintele unei asociatii stiintifice din SUA, care relateaza ca se folosesc solventi chimici cum ar fi diclorometan (substanta intalnita in diluanti si acetona) in procesul de decofeinizare, care pe termen lung are efect carcinogen.

Insa, exista un proces de decofeinizare care este natural si fara solventi chimici. Acesta procedeu se numeste Swiss Water.

Pe scurt, procesul se bazează pe solubilitatea cofeinei (dizolvabilitatea) și osmoza pentru a elimina cofeina din boabele de cafea verde. Boabele de cafea verde sunt înmuiate în apă fierbinte pentru a dizolva cofeina. După înmuiere, apa este trecută printr-un filtru cu cărbune. Cofeina este o moleculă mare și este prinsă în filtru. Nu sunt experta in domeniu, insa din ce m-am documentat aceasta metoda este cea mai curata si mai sigură conform expertilor si oamenilor de stiinta. Nu se folosesc substante chimice, se pastreaza gustul, aroma si mirosul,  iar procesul de decofeinizare este in jur de 97-98%. Eu beau cafea decofeinizata prin procedeul swiss water si pot sa va spun ca gustul cafelei este foarte bun, la fel ca al unei cafele clasice

Unde gasim o astfel de cafea?

Daca stati intr-un oras mare puteti gasi la magazinele unde se vinde cafea single origin (The coffee shop, OTOTO, Saint Roastery, etc). Insa eu va recomand sa comandati online. Dati o cautare pe Google “cafea decofeinizata Swiss water” si veti gasi o varietate de sortimente.
Va atases o poza cu ce fel de cafea mi-am cumparat eu. Nu este reclama, este pur informativ. Multa sanatate va doresc si sa facem alegeri cat mai sanatoase.