Multa lume foloseste ceaiul Rooibos ca o alternativa la ceaiul verde sau negru deoarece:
-
- Primul beneficiu ar fi ca nu are cafeina, astfel fiind bun pentru copii, femei gravide si persoanele care nu consuma produse cu cafeina.
- Contine foarte putin tanin, taninul se gaseste in diferite alimente vegetale, printre care ceaiul negru, ceaiul verde si vinul rosu. Taninul interfera in absorbtia fierului, astfel ducand la o scadere a absortiei, daca se consuma regulat.
- Este bogat in antioxidanti, printre cei mai importanti antioxidanti sunt: quercetin – un antioxidant cu multiple roluri printre care: diminuarea manifestarilor caracteristice reactiilor alergice, protejarea sistemului vascular, reducerea radicalilor liberi de oxigen, imbunatatirea sanatatii sistemului osos si aspalathin (antioxidant care conține acizi fenolici și flavonoide).
- Ceaiul de Rooibos are si beneficii cardiovasculare, datorita antioxidantilor prezenti.
- Studiile spun ca asphalatinul din ceai, ajuta la reducerea inflamatiei la nivel vascular si ca ar avea potential antidiabetic.
- Consumul regulat de ceai ajuta la mentinerea unei greutati optime, prin cresterea secretiei de leptina– un hormon ce are rol important în reglarea greutăţii corporale. Este important de specificat aici ca daca te alimentezi necontrolat si ai o viata sedentara, poti sa bei si 5 l de ceai, pentru ca probabil nu vei observa nici un efect.
- Mai putine riduri – un studiu in 2010 compara produsele pe baza de diferite substante antirid cu mixturile pe baza de rooibos, care s-au dovedit a fi mai eficiente.
Cu siguranta “cu o floare nu se face primavara”, la fel cum nici cu un ceai de rooibos nu dispar ridurile, dar cred ca daca am inlocui consumul de sucuri concentrate, sau diferite bauturi cu mult zahar cu un ceai de rooibos, ar fi sanatos pentru noi, mai ales tinand cont de beneficiile pe care ni le aduce.