Antioxidantii

Antioxidanţii sunt substanţele care apără organismul de efectele dăunatoare ale radicalilor liberi  care se acumulează în organism şi sunt dăunători. Înclinarea balanţei antioxidanţi/ radicali liberi către radicalii liberi duce la distrugerea celulei, îmbătrânirea şi chiar moartea ei.

Nivelul scăzut de antioxidanţi este responsabil de apariţia a 80% din boli, cum ar fi ateroscleroza vasculară, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială (HTA), diabet zaharat, cancer, alergii de diferite tipuri, parodontoze, viroze respiratorii recurente si chiar sterilitate. Zilnic organismul nostru este supus acţiunii unor factori care duc la distrugerea şi îmbătrânirea prematură a celulelor organismului cum sunt poluarea, radiaţiile ultraviolete, fumatul pasiv şi activ, stresul psihic, fizic, alimentatia nesanatoasa si expunerea la diverse substante toxice (noxe). M-am gandit la importanta antioxidantilor si la efectele benefice pe care le au asupra sanatatii noastre si am decis sa va expun cateva dintre acestea.

    Vitamina E este un antioxidant care previne deteriorarea lipidelor şi uleiurilor esenţiale, inclusiv acizi omega 3, are rol important în funcţionarea sistemului reproductiv. Este un cofactor al unei molecule antioxidante importante – glutation. Cela mai importante surse de vitamina E sunt sunt nucile, semintele de florea soarelui, frunzele verzi si semintele in general (dovleac, in, canepa). Semintele de floarea soarelui si migdalele au cea mai mare cantitate de vitamina E la 100 g.

 

Vitamina C este importantă în regenerarea organismului şi are rol important în prevenţia cancerului şi în susţinerea funcţionării sistemului imunitar. Cea mai mare cantitate de vitamina C se gaseste in coacazele negre, 100 g coacaze = 203 mg vitamina C, urmata de ardeiul gras rosu si kiwi.

Trebuie sa stiti ca vitamina C are un efect antirid extrem de bun, de fapt recomandarea dermatologilor pentru femei este consumul mare de vitamina C, insa un lucru important de mentionat, este ca sursa trebuie sa fie naturala!

Vitamina A sub formă de provitamina A are rol important în prevenţia bolilor dermatologice şi oftalmologice. Dupa cum stim o mare cantitate de vitamina A se gaseste in morcov, dar cea mai mare cantitate se gaseste in cartoful dulce si in varza Kale.

Licopenul este un fitonutrient cu efecte antitumorale foarte mari. Licopenul reduce semnificativ riscul aterosclerozei, iar incidenţa infarctului miocardic scade cu 20-50%. Sunt studii care afirma ca un  consum regulat de licopen din surse naturale duce la o scadere considerabila a riscului de boli neoplazice, boli degenerative şi a bolii Alzheimer. Să nu uităm că licopenul este cel mai important reprezentant al familiei antioxidanţilor.

Cea mai importanta sursa de licopen este rosia, pepenele rosu, papaya, grapefruitul si sparanghelul. Insa rosiile sunt fructele pe care le avem cel mai la indemana, sa le folosim cat mai mult si cat mai des, zilnic daca se poate.

 

Efectul antioxidant al luteinei se manifestă nu numai la nivelul aparatului vizual, dar şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice, putând fi utilizată cu rezultate bune de către toţi cei cărora li s-a recomandat consumul de antioxidanţi, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului de prostată, etc. Efectul luteinei este amplificat de licopen, cu consecinţe deosebite în ceea ce priveşte scăderea colesterolului sangvin şi încetinirea sau stoparea degenerării moleculare. Luteina se gaseste intr-o cantitate mare in varza Kale, spanac, broccoli si in general in legumele verzi.

 Coenzima Q10 cu rol important antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. Coenzima Q10 oferă organismului energie şi ajută la funcţionarea inimii şi ficatului. Coenzima Q10 a fost introdusă în tratamentul insuficienţei cardiace în Japonia, încă din 1974.

Cercetătorii de la Institutul de prevenţie a cancerului spun că e nevoie de 9-13 porţii de legume şi fructe proaspete / zi pentru a avea un nivel de antioxidanţi corespunzător. La ora actuală sunt studii care arată că, din păcate, calitatea acestora s-a redus considerabil chiar dacă este vorba de fructe şi legume din culturi proprii, acest lucru datorându-se poluării şi radiaţiilor. Putem aşadar vorbi de o lipsa calitativa de antioxidanti în zilele noastre, astfel încât utilizarea suplimentelor cu antioxidanţi a devenit o necesitate. Insa nu este indicata utilizarea antioxidantilor din suplimente, deoarece efectul poate fi unul nefavorabil pentru corpul nostru.

Dar cum ştim care e nivelul de antioxidanţi necesar organismului nostru?

 “Cantitatea de antioxidanţi din organismul tău este direct proporţională cu durata vieţii tale” – dr. Richard Cutler, Institutul de Cercetare a Sănătăţii SUA -Washington D.C

Consumul de legume şi fructe proaspete e obligatoriu pentru fiecare dintre noi. Deoarece se apropie sezonul rece, este bine sa ne pregatim printr-un consum ridicat de fructe si legume proaspete. Strugurii care se gasesc peste tot in aceasta perioada, va recomand să îi consumati, deoarece contin un antioxidant foarte bun numit resveratrol, care se mai numeste si “sursa naturala a longivitatii”.