Fibrele naturale au reinceput sa fie cautate și există un motiv intemeiat pentru aceasta. Nu numai că pielea respiră mai bine decât in omologii lor sintetici, dar sunt mai sanatoase si sustenabile decât lucrurile tradiționale pe care obișnuiești să le vezi pe rafturile magazinului tău local.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale fibrelor naturale este: cât de blânde sunt cu pielea ta, făcându-le perfecte pentru copiii cu piele sensibilă, sau diferite afectiuni cutanate.
Hainele din fibre naturale iti ofera un confort mult mai mare si nu te “incingi” niciodata in ele. Trebuie sa marturisesc ca si eu eram o mare amatoare de fast fashion, ma plictiseam rapid de haine. Multe lucruri s-au schimbat cand s-a nascut baietelul meu. Totul a inceput cu intrebarea care aparea cand il imbracam, oare nu ii este prea cald, oare nu ii este frig. Niciodata nu stii cate haine trebuie sa pui pe un copil. Am inceput sa citesc despre materiale si cum se comporta fiecare si asa am ajuns aici, la fibrele naturale. Pot sa va spun ca imbrac baietelul cu lana cam tot timpul si mai ales in aceasta perioada geroasa si nu imi mai pun niciodata intrebarea: “oare e imbracat suficient de gros, oare e imbracat prea gros?”
Hainele naturale mentin o temperatura constanta a corpului, lasa pielea sa respire, si nu te supraincalzesti niciodata in ele, pana la urma despre asta este vorba. In acest articol vreau sa va vorbesc despre tesaturile naturale si vreau sa le luam pe rand.
Lana
In opinia mea este materialul ideal pentru bebelusi. O sa va enumar cateva dintre calitatile ele:
- regleaza temperatura corpului (lângă piele se creează un micro-climat de aer cald iar senzația este de confort este maximă. Cu toate acestea, lâna merinos este extrem de respirabilă, excesul de căldură este eliberat la nevoie pentru a evita supra-încălzirea. Acest aspect este deosebit de important pentru bebelușii care nu au încă posibilitatea de a-și regla temperatura corpului.
- absoarbe umiditatea (daca transpiri absoarbe umezeala si nu apare senzatia de rece, de asemenea se si usuca foarte repede)
- este antibacteriana (daaa!! cum auzi si pentru mine a fost o noutate, lana contine lanolina si keratina, ambele au proprietati antimicrobiene)
- se curata singura ( datorita lanolinei are nevoie doar de o aerisire zilnica si va avea din nou un miros placut, nu necesita spalare
- te incalzeste iarna si iti tine racoare vara (tesaturile din lână au capacitatea de izolare a temperaturii. Acest lucru face ca lâna sa tină de cald atunci cand e frig si sa fie racoroasa cand temperaturile exterioare sunt ridicate. Nelipindu-se de piele, aceasta poate sa respire in voie.In plus, nu ține rece chiar dacă este udă deoarece reține căldura din organism.)
Sunt multe lucruri bune care se pot spune despre lana, dar sa trecem la un alt material natural.
Matase
Mătasea este în mod natural hipoalergenică. Fibră naturală produsa de viermii de mătase, este formata in principal din două proteine, sericină și fibroină. Sericina este în mod natural antimicrobiana, așa că poate ține la distanță acarienii, mucegaiul, bacteriile și alți alergeni obișnuiți.
De asemenea, mătasea nu conține substanțe chimice potențiale iritante și toxice, așa că poate fi purtată în siguranță chiar și pentru persoanele cu piele sensibilă. Nu există niciun risc de a provoca eczeme, erupții cutanate sau nasul înfundat. Cercetările privind efectele estetice ale mătăsii au arătat că dormitul pe fețe de pernă din mătase poate preveni sau reduce formarea liniilor fine și a ridurilor. Albumenul natural din mătase poate ajuta la accelerarea metabolismului celulelor pielii, făcându-le să se reînnoiască într-un ritm mai rapid, ceea ce, la rândul său, duce la o piele mai sănătoasă și plină. Mătasea poate ajuta, de asemenea, la hidratare, deoarece este bogată în grupări hidrofile, cum ar fi grupările amino. Dormiți în mătase peste noapte și vă veți bucura fără efort de un „spa” de frumusețe. Imbunatateste calitatea somnului si regleza temperatura corpului.
Bumbacul
Este cea mai folosita fibra naturala si are multe beneficii: este confortabil (este o alegere buna pentru pielea sensibila), lasa pielea sa respire, este o fibra naturala, nu este nici scump, este hipoalergenic si se intretine foarte usor. Le-am enumerat fara sa spun prea mult la fiecare dintre ele pentru ca bumbacul este foarte folosit de fiecare dintre noi si cam stim despre ce este vorba. La bumbac trebuie sa fim atenti pentru ca daca nu este ecologic, el este tratat cu pesticide, care sunt daunatoare pentru corpul nostru. Un alt dezavantaj al bumbacului este ca nu este sustenabil, se folosesc ~20000 l de apa pentru a produce un kg de bumbac.
Cum alegem un articol din bumbac?
Cel mai important standard independent de certificare este GOTS (Global Organic Textile Standard) care urmărește traseul compozițiilor textile și se asigură că sunt procesate într-un mod echitabil și sustenabil.
Daca bumbacul are acest certificat inseamna ca este ecologic, nu se folosesc seminte GMO (Genetically Modified Organisms), nu sunt folosite substante daunatoare pentru organism sau mediu si nu sunt exploatate persoane.
Inul
- Super absorbant: lenjeria poate absorbi umiditatea până la 20% din greutatea sa.
- Rezistenta. Este a doua cea mai puternică țesătură după mătase. Inul este cu aproximativ 30% mai puternic decât bumbacul, ceea ce face ca țesăturile de in să fie durabile timp de câteva decenii
- Termoregulare. Mentine căldura departe de corp, dand o senzarie racoroasa în lunile calde și oferă căldură în lunile reci ale anului. Are o conductivitate termică mare.
- Este o fibră naturala foarte confortabila.
- Hipoalergenic
- Nu este electrizant.
Canepa
Cânepa este una dintre cele mai ușoare fibre pe care o veți întâlni, oferă o senzație foarte plăcută și respirabilă articolelor de îmbrăcăminte.
Acest lucru face cânepa să fie o îmbrăcăminte clasică pentru persoanele care călătoresc mult și pentru cei care caută confort.
Chiar dacă este ușoară, rezistenta sa este excepțională. Durabilitatea fibrei asigură faptul că hainele din cânepă vor putea să reziste foarte mult timp. O alta calitatea lăudabilă a cânepei este că este un protector UV. Purtarea unui astfel de material este foarte sănătos pentru pielea noastră împotriva arsurilor solare. Imbrăcămintea din cânepă este antimicrobiană în mod natural, poate rămâne mirosind de curat și proaspăt mult timp și, de asemenea, poate rezista la orice mucegai. Fibra de cânepă este considerată a fi cea mai ecologică țesătură de pe planetă.
Lyocell
Lyocellul este derivat din celuloză (copaci) este durabila, organica si naturala. Cele mai comune surse fiind eucaliptul, bambusul și fagul, deoarece acestea sunt soiuri cu creștere rapidă care nu necesită irigare sau pesticide și sunt adesea cultivate pe terenuri de altfel nepotrivite pentru utilizări alternative.
Cateva caracteristici ale lyocelului: este foarte respirabil, chiar mai mult decât alte țesături precum bumbacul. Textura tesaturii este netedă, mătăsoasa, ușoară și confortabilă pe piele. Are proprietăți excelente de absorbție a umidității, care vă vor menține pielea uscata si vor spori confortul termic. O țesătură ideală pentru vară.
Lyocelul este complet biodegradabil, deoarece procesul de fabricație nu conține subproduse nocive. Tesătura este puternică și rezistenta in timp, de asemenea, nu se șifonează ușor. Este un material excelent pentru pielea sensibilă.
Bambus
Bambusul este o fibră extrem de rezistentă și durabilă. În același timp, se simte foarte moale și plăcut la atingere. Comparat în studii cu bumbacul și poliesterul, s-a descoperit că este mai puternic, are proprietăți mai bune de absorbție a umiditatii si nu contine substante nocive. Hainele de bambus sunt moi, mătăsoase și placute la atingere – invăluie-te într-un confort cu adevărat de neegalat. Fibrele de bambus ecologice nu irită pielea. Mai blând decât multe fibre artificiale, bambusul este o soluție naturală pentru cei cu pielea sensibilă. Respirabil și termoreglabil – rămâi confortabil indiferent de vreme; iti mentine racoare vara si tine de cald. Ajuta la eliminarea umezelii de pe piele, mentinand pielea mereu uscata. Materialul are si protectie UV.
Vreau sa va recomand sa urmariti si cateva certificari pentru calitatea hainelor. Ele va garanteaza ca nu au fost folosite substante chimice, ca nu sunt daunatoare pentru mediu si ca nu au fost exploatate resurse umane: GOTS (The Global Organic Textile Standard), Fairtrade International, OEKO–TEX, BLUE ANGEL, NATURLAND, RDS (Responsible Down Standard), RWS (Responsible Wool Standard) acestea sunt printre cele mai importante. Va recomand sa cumparati haine cat mai naturale, pentru ca sunt cele mai confortabile si mai sanatoase pentru corpul nostru. Mai ales va recomand ca daca aveti copii sa fiti atenti la etichete si sa evitati cat mai mult posibil textilele sintetice.