Ingrediente
140 ml lapte vegetal ( migdale, soia, cocos) in functie de preferinte
½ lingurita otet de mere, sau otet din vin
105 g unt vegetal (unt de cocos, daca nu aveti unt puteti folosi si ulei doar ca intr-o cantitate mai mica, de ex. 70 g ulei de cocos)
180 g zahar de cocos sau orice alt tip de zahar nerafinat ( puteti sa nu puneti zahar deloc si sa adaugati mai multe curmale)
3 banane medii
1 lingurita esenta de vanilie
250 g faina integrala ( reteta originala este cu 180 g faina de hrisca si 70 g faina de grau integrala, insa eu am folosit doar faina de grau integrala)
1 lingurita praf de copt ( indicat este sa fie bio, gasiti la Carrefour sau Kaufland)
1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita nucusoara
1/4 lingurita sare
120 g nuci maruntite
100 g curmale
50 g stafide
40 g coacaze deshidratate
100 g afine
Indicatii
Intr-o cana amestecati laptele cu otetul; Intr-un bol amestecati produsele uscate ( faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, nucusoara si nucile maruntite). Intr-un blender sau daca nu aveti, intr-un alt bol amestecati bananele (care trebuie facute pasta, fie cu furculita fie cu blenderul), cu untul vegetal, zaharul, vanilia si laptele (amestecat cu otet) pana cand obtineti un sos omogen.
Dupa aceea, turnati compozitia lichida peste cea solida (faina cu restul ingredientelor uscate) si amestecati, veti obtine o compozite aproximativ moale. In compozitia moale puteti adauga dupa gust, curmale taiate in bucati, stafide, coacaze, goji, alune, migdale (fiecare ce doreste si ce are la dispozitie). Se toarna compozitia intr-o tava de cozonac, sau chec si sa da la cuptor timp de 40 min. la foc mediu. Eu am cuptor pe gaz si il incalzesc cam 1o min inainte si las compozitia in jur de 40 minute, cine are cuptor electric poate sa il puna pentru 30-35 min ( cu testare) la 180 ºC.
Compozitia ajunge pentru o tava mare de cozonac, daca tavile sunt mici se poate pune in doua tavi, compozitia creste, trebuie sa tineti cont si de acest aspect.
Pofta buna!