3 zile în Istanbul

O sa va povestesc pe scurt despre scurta noastră escapada in Istanbul. Sunt câteva lucruri de care trebuie sa țineți neaparat cont in momentul in care va decideți sa mergeți in Istanbul. Mai ales dacă mergeți cu mașina, cum am făcut noi.

Pentru a circula pe autostrăzile din Turcia (cele denumite O-2, O-3, etc.) este necesar sa achiziționați un abțibild HGS și sa plătiți taxa aferentă sectorului de drum parcurs. Acest abțibild îl puteți achiziționa de la PTT ( poșta turcă), sau de la benzinăriile din apropierea granițelor. Atenție la PTT, se plătește doar numerar iar suma minima totala (abțibild+taxa) este de 70 de lire Turcești (12.75 abțibild+ 57.25 credit). Dacă achiziționați HGS in apropierea granițelor puteți plăti și in valuta, însă la un curs dezavantajos. Exista și o aplicație in App Store in care va puteți verifica creditul pe baza numărului de înmatriculare auto și al pașaportului. Aplicația se numeste HGS. Noi ne-am încadrat in cei 70 Try călătorind de la Edirne la Istanbul (partea europeană) și întors. Exista posibilitatea dacă va achiziționați HGS din Istanbul sa plătiți mai puțin. Noi am cumpărat de la ieșirea de pe autostrada înainte de Edirne. Încă un lucru pe care trebuie sa îl știți este ca sâmbăta și duminica oficiile PTT nu sunt deschise. Cel de la Edirne este nonstop. Pe site-ul ministerului transporturilor din Turcia scrie ca autovehiculele înmatriculate in alt stat decât Turcia, sunt obligate sa plătească taxa HGS înainte de trece prin punctul de taxate de pe autostrada. Iar cele din Turcia au la dispoziție 15 zile. In realitate poți, și cu o mașina neînmatriculată in Turcia sa circuli pe autostrada și sa plătești taxa ulterior (in maxim 7 zile).

Nu circulați cu mașina in Istanbul, traficul este infernal. Străzile extrem de înguste și aproape mereu blocate. Cel mai bine ar fi sa mergeți cu transportul in comun sau taxi. Referitor la transportul in comun, va recomand sa va achiziționați un Istanbul cart (costa 6 Try), valabil pe majoritatea mijloacelor de transport, inclusiv feribot. Călătoriile făcute cu acest card costa mai puțin decât un bilet pentru o singura călătorie (2,6 Try, fata de 5 Try). Dacă schimbați mijlocul de transport, a doua taxare este și mai ieftină (1,95 Try).

Ce e frumos de vazut in Istanbul:

Hagia Sophia, un bilet costa 72 lire, rândurile de așteptare sunt de obicei foarte mari. In timpul săptămânii este puțin mai liber. Merita văzută, este foarte frumoasa arhitectura. Este monumentul cu cea mai mare importantă in istoria și cultura turcilor.

Moscheea Albastra (Sultan Ahmet), intrarea este libera. Femeile trebuie sa fie cu capul, umerii și genunchii acoperiți. Puteți face poze.

Topkapi Palace

Palatul Dolmabahçe, costa 60 Try pentru galeria Selamlık. Pentru mai multe informații puteți sa va uitați aici: http://www.millisaraylar.gov.tr/ziyaret-bilgileri

Marele Bazar, este total diferit fata de ce mi-am imaginat eu. Ma gândeam ca e plin de replici și haine de proasta calitate. Însă nu e chiar așa, sunt și din acestea dar predomina bijuteriile din aur și argint, decorațiunile interioare si haine de blana si piele.

Bazarul Egiptean (de condimente). Este plin de tot felul de condimente și ceaiuri. O sa plecați cu câteva cumpărături de acolo cu siguranța.

Piața Taksim și strada Istiklal, se cunosc ca centrul modern al Istanbulului.

Turnul și podul Galata

Dacă va încadrați in timp este frumos sa mergeți și cu feribotul pe Bosfor pana in Istanbulul asiatic.

 

Unde am mâncat: Sunt multe locuri in care puteți mânca foarte bine in Istanbul, eu o sa va recomand câteva locuri unde am mâncat și mi-a plăcut foarte mult.

Kybele, este un restaurant foarte frumos iar mâncarea este super buna.

Trebuie sa mergeți la un restaurant cu vedere panoramică, noi am fost la Sehr-i Saadet

Turcii au un fel de “pizza” in forma de barca, este gustoasa. Trebuie sa o încercați. Găsiți cam la toate localurile in zona turistică.

Trebuie sa fiți in general atenți la prețuri, au multe capcane pentru turiști, este bine sa citiți câteva recenzii înainte de a merge sa mâncați undeva. Altfel va treziți ca mâncați niște produse din conserva și plătiți vreo 50 Tyr cum am patit noi.

Dacă vreți sa mâncați cea mai buna baclava, trebuie neaparat sa mergeți la Hakkizade Hafiz Mustafa!

Inghetata este foarte gustoasa peste tot iar in zona turistica este servita intr-un mod foarte haios.

Karakoy Gulluoglu, au baclava buna, sevita cu inghetata si niste placinte din foietaj foarte gustoase

Deasemenea trebuie sa încercați sucurile proaspete de fructe, le găsiți atât in preajma bazarului, cât și in zonele turistice.

Despre cazare, nu am sa va spun prea multe deoarece depinde de bugetul fiecăruia și de experiența pe care vrea sa o aibă. Noi ne-am luat cazare prin Airbnb și am fost foarte multumiți.

Ca o concluzie, va recomand sa vizitați Turcia, este frumoasa și plină de istorie.