Sistemul imunitar ne protejeaza impotriva agresorilor externi, insa uneori imunitatea noastra este afectata datorita diferitilor factori, externi sau interni, si ne imbolnavim. Intrebarea este, exista metode de a ne intari imunitatea?
Sistemul nostru imunitar este ca o retea, formata din diverse proteine, celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a ne proteja de diferiti agenti patogeni cu care intram in contact si ne pot imbolnavi. Cand sistemul imunitar fuctioneaza bine, detecteaza agresorii, cum sunt bacteriile, virusii si parazitii, si genereaza un raspuns imun pentru a le distruge. Dupa cum unii dintre noi stim, imunitatea noastra este innascuta si dobandita.
Imunitatea innascuta este protectia naturala, dupa cum ii spune si numele, cea mostenita, cu care ne-am nascut. Este prima linie de aparare a organismului in combaterea infectiilor.
Imunitatea dobandita este protectia pe care o castigam in timpul vietii prin expunerea la diferiti agenti patogeni sau protectia pe care o primim prin vaccinuri. Sistemul imunitar dobandit are nevoie de 5 pana la 10 zile pentru a genera anticorpii necesari din momentul contactului cu germenii. In acest timp sistemul imunitar innascut mentine agentul patogen la distanta si impiedica multiplicarea lui. Am incercat sa va prezint intr-un mod cat mai simplu cum fuctioneaza sistemul nostru imunitar pentru a intelege importanta acestuia in viata noastra de zi cu zi.
Prima intrebare care ne vine in minte este: putem sa ne intarim sistemul imunitar?
Prin urmare, dupa cum puteti intelege din prezentarea de mai sus, imunitatea innascuta nu poate fi “intarita” si nici nu ne-am dori. Daca raspunsul imunitar innascut ar fi stimulat, ne-am simti continuu rau, am avea constant rinoree (secretii nazale abundente), febra, letargie si chiar astenie fizica.
Insa eficienta sistemului imunitar dobandit poate fi grabita prin vaccinuri. Un vaccin contine o varianta inactiva a germenului pentru care noi avem nevoie de protectie. Sistemul imunitar dobandit memoreaza agentii daunatori cu care a intrat in contact, in asa fel incat la un contact viitor, agentul patogen va fi atacat foarte rapid si distrus.
Exista un impact al stilului de viata asupra sistemuliui imun?
Sa vedem ce spun studiile:
Nu au fost gasite legaturi directe intre stilul de viata si raspunsul imun dobandit, insa cercetatorii au urmarit efectul pe care il au exercitiul fizic, dieta si stresul in raspunsul sistemului imun in fata infectiilor. Concluzia a fost urmatoarea: Cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru a ne pastra rezistenta sistemului imunitar este sa adoptam un stil de viata sanatos. Cele mai importante lucruri de facut ar fi:
Sa avem o dieta bogata in fructe si legume proaspete, sa facem exercitii regulat, sa ne mentinem greutatea corporala in limite normale, sa renuntam la fumat, sa dormim cel putin 7 ore pe noapte, sa ne spalam pe maini cat de des posibil si sa invatam sa controlam situatiile stresante din viata noastra.
Dieta si sistemul imunitar
Daca avem o dieta echilibrata si vom consuma o varietate de alimente, cu moderatie, acest lucru ne va ajuta sa ne mentinem sistemul imunitar puternic. Vitaminele si mineralele au un rol important. Cele mai importante vitamine sunt A, C si D, iar dintre minerale, cel mai important este zincul. Este bine sa stim ca cele mai bune surse pentru vitamine nu sunt din suplimente, ci din alimentatie.
De asemenea sunt studii care au urmarit cum anumite alimente influenteaza raspunsul imun.
- Fibrele solubile au rolul de a schimba celulele proinflamatoare in celule antiinflamatoare, care ajuta la reducerea inflamatiei si la vindecarea mai rapida.
- Pterostilbenul si resveratrolul, care se gasesc in afine si struguri negri, ajuta la cresterea expresiei peptidului cathelicidin antimicrobial (CAMP) – gena implicata in functia imuna.
- Probioticele au rolul de a mentine echilibrul florei intestinale, extrem de important in mentinerea intacta a sistemului imunitar.
- Postul intermitent: se pare ca exista o legatura intre post si producerea de celule precursoare celulelor imune.
Un alt element important descris in studiu este importanta exercitiului fizic regulat. Exercitiu fizic moderat timp de 20 minute stimuleaza sistemul imunitar, care produce raspuns celular antiinflamator.
Somnul are si el un rol extrem de important in pastrarea imunitatii. S-a observant ca insomnia cronica scade raspunsul sistemului imunitar in fata infectiilor.
In aceasta perioada in care suntem asaltati cu foarte multe informatii despre metode de protectie impotriva pandemiei Covid-19, cred ca cele mai importante lucruri pe care le-am putea face ar fi, pe langa statul acasa, sa ne alimentam cat mai sanatos, sa nu luam suplimente pentru a ne “intari” sistemul imunitar, sa luam vitaminele din alimente, sa facem exercitii fizice in casa in fiecare zi minim 20 minute, sa ne eliberam de stres citind o carte si sa dormim minim 7 ore in fiecare noapte. Daca facem toate aceste lucruri, cred ca ne ajutam corpul sa fie puternic. Haideti sa fim puternici cu totii.