Dr. Luna Xu a studiat datele de la 139.000 de australieni mai în vârstă și a găsit legături puternice între anumite grupuri de alimente, diabet si bolile cardiovasculare.
Dr. Xu a constatat că un consum ridicat de fructe și legume a fost legat de un risc scazut de pierdere a memoriei și de apararitia bolilor cardiovasculare. Consumul crescut de alimente bogate în proteine a fost asociat cu o memorie mai bună.
Dr. Xu a descoperit deasemenea că, legătura dintre tipurile de alimentatie și statusul memoriei poate varia în funcție de grupele de vârstă. Cercetările ei au arătat că persoanele în vârstă de 80 de ani și peste această vârstă, cu un consum redus de cereale, prezintă cel mai mare risc de pierdere a memoriei și a bolilor asociate.
„Studiul nostru actual implică faptul că sugestiile noastre pentru o alimentație sănătoasă printr-un consum de cereale în prevenirea pierderii memoriei și a bolilor asociate ale inimii pentru persoanele în vârstă pot diferi în comparație cu alte grupe de vârstă”, a spus dr. Xu, care deține o bursă de cercetare postdoctorală. Ea a spus că studiul a subliniat nevoia de orientări dietetice sănătoase specifice vârstei.
Pierderea memoriei este unul dintre principalele simptome precoce pentru demență, care este a doua cauză de deces a australienilor. Persoanele care sufera de demență au în medie între două și opt afecțiuni asociate, ceea ce poate accelera deficiența cognitivă și funcțională. Cele mai frecvente comorbidități în demență includ boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune.
„Intervenția dietetică în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, luând în considerare faptul că populațiile mai în vârstă adesea se confruntă simultan cu multiple afecțiuni cronice, este o adevărată provocare”, a spus dr. Xu.
„Pentru a obține cele mai bune efecte în procesul de îmbătrânire, dovezile științifice susțin o intervenție dietetică eficientă în prevenirea și gestionarea afecțiunilor cronice care apar simultan, este esențial”.
Alimente bune pentru creier:
- Cacao: contine flavonoide, un tip de antioxidant. Antioxidantii sunt extrem de importanti pentru creier, in combaterea stresului oxidativ.
- Fructele de padure, contin antioxidanti.
- Nucile si semintele, contin acizi grasi omega 3, vitamina E si antioxidanti.
- Cereale integrale, contin vitamina E si vitamine
- Avocado, o sursa sanatoasa de grasimi nesaturate.
- Broccoli, este bogat in glucozinolat, dupa digestie acesta este transformat in isotiocianat, cu rol important in reducerea stresului oxidativ si reducerea riscului de boli neurodegenerative
- Kale, sustin sanatatea creierului
- Soia, contin un grup de antioxidanti numiti polifenoli, care scad riscul de dementa si imbunatatesc abilitatile cognitive.
Ca o concluzie, alimentele care imbunatatesc functia cerebrala contin antioxidanti, vitaminele B (B1,B6, B12), grasimi nesaturate si acizi grasi omega 3.